Programmavoorstel FAIR Research IT aan de UU

Uit ITforResearch bij Universiteit Utrecht

Versie door Rik (overleg | bijdragen) op 28 jun 2022 om 08:41
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Samenvatting[bewerken]

FAIR Research IT - Programma aan de Universiteit Utrecht ter ondersteuning van onderzoeksteams met IT en data

Het nieuwe programma FAIR Research IT aan de Universiteit Utrecht gaat zorgen dat onderzoeksteams ondersteuning kunnen krijgen op het gebied van Research IT. Ze hebben bijvoorbeeld specifieke software nodig, trainingen, of tools voor het verzamelen, bewerken of opslaan van hun data. Of advies rond security en privacy, hoe software reproduceerbaar te maken is, of hulp bij het snel eigen maken van een onderwerp als machine learning. Sommige onderzoeksteams hebben grote datasets of software die veel rekentijd vergt en zoeken advies hoe daarmee om te gaan. Andere onderzoeksteams zoeken graag samenwerking met collega’s uit een ander vakgebied, bijvoorbeeld op een eScience-onderwerp als natural language processing.

Dit programma gaat deze ondersteuning zodanig organiseren dat deze beschikbaar is voor elk onderzoeksteam. Dit vanuit het perspectief van de individuele onderzoeker, of van een nationaal of internationaal samenwerkingsverband waaraan onze onderzoeksteams deelnemen. Structureel en op grote schaal, met nadruk op herhaalbaarheid. De leidraad vormen de FAIR-principes (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), om te zorgen dat kennis en oplossingen die eerder uitgezocht of ontwikkeld zijn, eenvoudig en snel opnieuw te gebruiken zijn door anderen.

Om deze visie te realiseren zijn er een aantal onderdelen nodig. Allereerst een cultuur voor FAIR Research IT en een infrastructuur. Dit zijn de fundamenten voor FAIR Research IT. Verder een manier om bouwblokken te maken en deze FAIR aan te bieden, en tenslotte een Research IT Competence Center voor sturing en regie hierop. Het plan is om deze onderdelen in de periode 2022 – 2025 te gaan realiseren.


Lees meer in het programmavoorstel FAIR Research IT - Programma aan de Universiteit Utrecht ter ondersteuning van onderzoeksteams met IT en data (directe link naar pdf op zenodo). Dat document wordt verder uitgewerkt in Concretisering FAIR Research IT programma – Programma aan de Universiteit Utrecht ter ondersteuning van onderzoeksteams,


Voor meer informatie neem contact op met Rik Janssen.