Dataopslag

Uit ITforResearch bij Universiteit Utrecht

Dataopslag voor onderzoek. Zie Large scale computing voor toegang tot grootschalige IT-onderzoeksfaciliteiten en Faciliteren van grootschalige IT-onderzoeksfaciliteiten voor hulp bij gebruik van die faciliteiten.

Doelen voor de UU in 2022[bewerken]

  • De UU investeert in dataopslag voor onderzoek, met onder meer het Research IT programma UU. [Inspiratie: SP, DIT]
  • Voorbeelden hiervan zijn toegang tot verschillende vormen van dataopslag, bijv. specifiek voor gebruik met grootschalige IT-onderzoeksfaciliteiten, voor langdurige opslag, voor snelle toegang, of voor het werken met grootschalige datasets (bijv. eScience, analysetools, applicaties, datastaging, dataencryptie, datasharing). [Inspiratie: DIT]

Reflectie op deze doelen in 2020[bewerken]

  • ITS heeft ism Bèta goedkope dataopslag aangeschaft.
  • Dataopslag lijkt continu onvoldoende te zijn: zodra nieuwe is aangeschaft loopt deze snel vol. Datasets worden steeds groter.
  • Door de uiteenlopende eisen waaraan dataopslag moet voldoen (snel/langzaam, duur/goedkoop, grootschalig/kleinschalig, etc.) kost het aanschaffen van nieuwe opslag soms te lang.
  • ITS kan faculteiten met eigen dataopslag ontzorgen door hen te helpen met beheer en backups, en als zij dat willen, hun opslag verplaatsen naar het UU-datacentrum.
  • Er is een overzicht gemaakt van de verschillende vormen van dataopslag. Hiervoor is een keuzehulp beschikbaar die aan de hand van een aantal vragen over bijv. dataclassificatie en gewenste beschikbaarheid verschillende dataopslagmogelijkheden aanraadt.

Ontwikkelingen binnen de UU[bewerken]

Beleidsmatig:

Voor ontwikkelingen zie Private:IT-onderzoeksfaciliteiten bij ITS-R&DMS#Dataopslag.

Relatie met andere onderwerpen[bewerken]

Meer informatie[bewerken]