No code/low code platform

Uit ITforResearch bij Universiteit Utrecht

Wat is een no code/low code platform?[bewerken]

Met een no code/low code platform kan in korte tijd software gemaakt worden zonder dat daar uitgebreide programmeerkennis voor nodig is. Dit zou een aanvulling kunnen zijn op de faciliteiten die de UU haar studenten, docenten, onderzoekers en ondersteunende medewerkers biedt.

Een no code/low code platform biedt de mogelijkheid om in korte tijd softwareapplicaties, apps voor mobiele devices en responsive design websites te maken zonder dat daar uitgebreide programmeerkennis bij nodig is. Zo’n platform garandeert de basiszaken op gebied van beveiliging, stabiliteit, schaalbaarheid en compliance. Het maakt de ontwikkeling van user interfaces makkelijker, omdat het platform zorgt dat de ontwikkelde software er goed uit ziet op allerlei soorten apparaten (touch- en mouse-interface; telefoon, tablet, laptop, klein en groot beeldscherm).

Een programma wordt gemaakt door verschillende onderdelen uit een softwarebibliotheek aan elkaar te klikken en vervolgens te configureren. Hierdoor kan iemand zich concentreren op het “wat” in plaats van het “hoe”. Door de softwarebibliotheek ontstaan mogelijkheden voor hergebruik (bijv. veilige toegang tot databronnen) en conformiteit (bijv. gebruik van user interface-onderdelen volgens een huisstijl). Applicaties kunnen zowel op een public cloud, private cloud, eigen datacentrum of mobiel device uitgerold worden.

Ontwikkelingen binnen de UU[bewerken]