Concretisering FAIR Research IT programma aan de UU

Uit ITforResearch bij Universiteit Utrecht

Versie door Rik (overleg | bijdragen) op 28 jun 2022 om 08:42
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Samenvatting[bewerken]

Concretisering FAIR Research IT programma - Programma aan de UU ter ondersteuning van onderzoeksteams

Het programma FAIR Research IT aan de Universiteit Utrecht heeft als ambitie dat elk onderzoeksteam goed ondersteund is op het gebied van Research IT. Structureel en op grote schaal, met nadruk op herhaalbaarheid, zodat kennis en oplossingen die eerder uitgezocht of ontwikkeld zijn, eenvoudig en snel opnieuw te gebruiken zijn door anderen dan de oorspronkelijke ontwikkelaar. Met de FAIR- (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) en open science-principes als leidraad.

Binnen het FAIR Research IT programma wordt het begrip Research IT ruim ingevuld. Voorbeelden van onderwerpen die hieronder vallen zijn trainingen, overzichten waar kennis te vinden is, best practices, specifieke software voor onderzoek, of tools voor het verzamelen, bewerken of opslaan van data. Of advies rond security en privacy, of inleeslijsten voor het snel eigen maken van onderwerpen als machine learning of metadatering. Sommige onderzoeksteams hebben grote datasets of software die veel rekentijd vergt en zoeken advies hoe daarmee om te gaan.

Het doel van het document Concretisering FAIR Research IT programma (directe link naar pdf op zenodo) is om te beschrijven wat het programma FAIR Research IT de komende vier jaar gaat doen en waar het budget aan besteed gaat worden. Als detaillering gaan we tot het niveau van een korte beschrijving van de belangrijkste activiteiten die nodig zijn om bovenstaande ambitie te realiseren.

In het voorjaar van 2022 wordt het Programmaplan FAIR Research IT opgesteld. Dat document bevat meer detail: onder meer projectbeschrijvingen, werkpakketten, tijdlijnen en bemensing.


Lees meer in Concretisering FAIR Research IT programma - Programma aan de UU ter ondersteuning van onderzoeksteams (directe link naar pdf op zenodo). Dat document is de concretisering van het Programmavoorstel FAIR Research IT - Programma aan de Universiteit Utrecht ter ondersteuning van onderzoeksteams met IT en data.


Voor meer informatie neem contact op met Rik Janssen.