Informatieplan Onderzoek 2018-2022 UU, update 2020: verschil tussen versies

Uit ITforResearch bij Universiteit Utrecht

(Nieuwe pagina aangemaakt met '== Samenvatting == thumb|right|Voorkant Informatieplan Onderzoek Het Med...')
 
Regel 1: Regel 1:
 
== Samenvatting ==
 
== Samenvatting ==
 
[[File:Voorkant-Informatieplan-Onderzoek-2018-2022-update-2020-Universiteit-Utrecht.jpg|thumb|right|Voorkant Informatieplan Onderzoek]]
 
[[File:Voorkant-Informatieplan-Onderzoek-2018-2022-update-2020-Universiteit-Utrecht.jpg|thumb|right|Voorkant Informatieplan Onderzoek]]
Het [[Media:Informatieplan-Onderzoek-2018-2022-update-2020-Universiteit-Utrecht.pdf|Informatieplan Onderzoek 2018-2022, update 2020 van de Universiteit Utrecht]] geeft richting aan de IT-ondersteuning van onderzoek aan de Universiteit Utrecht (UU) voor de komende vijf jaar. Het beschrijft de IT-invulling van de strategische ambities van de UU, in de context van andere beleidsplannen zoals het Strategisch Plan, het Open science programma, het Public engagementprogramma, het Research IT programma en het Domeinplan IT. Het plan is nodig om te kunnen anticiperen op de IT-behoeften van onze onderzoekers.
+
Het [[Media:Informatieplan-Onderzoek-2018-2022-update-2020-Universiteit-Utrecht.pdf|Informatieplan Onderzoek 2018-2022, update 2020 van de Universiteit Utrecht]] is de update van het [[Informatieplan Onderzoek 2018–2022]] dat in 2018 uitkwam. Het doel van dat document was om richting te geven aan de IT-ondersteuning van onderzoek aan de Universiteit Utrecht (UU) voor de periode 2018 – 2022. Het beschreef de IT-invulling van de strategische ambities van de UU vanuit een aantal beleidsplannen , om aan te geven hoe de IT-community van de UU kan anticiperen op de IT-behoeften van onze onderzoekers.
  
Natuurlijk geeft dit plan ruimte voor toekomstige IT-ontwikkelingen, want het voorspellen van een onderzoeksrichting en de daarvoor benodigde IT-ondersteuning blijft lastig. Dat is inherent aan onderzoek. Daarom bevat dit informatieplan geen concrete projectvoorstellen met bijbehorende budgetten en prioritering. Voor sommige IT-behoeften is eerst een vooronderzoek nodig. Die invulling volgt later.
+
We zijn nu twee jaar verder en het is tijd om de balans op te maken. Dat doen we op twee ma-nieren:
 +
- Een update van het Informatieplan, op hoofdlijnen: we geven een reflectie op de in 2018 ge-formuleerde doelen en geven aanvullende doelen voor zover nodig. Dat is te vinden in dit document.
 +
Het blijkt dat we aan een aantal doelen nog niet zijn toegekomen. Dat is geen reden om ze nu weg te strepen: dit informatieplan is een visiedocument en we hebben nog een aantal jaar te gaan.
 +
- Een verdieping van het Informatieplan: dat gaat over de bijdrage van de verschillende teams van de afdeling Research & Datamanagement Services (R&DMS) van de directie Information and Technology Services  (ITS) aan de doelen die in deze update van het informatieplan ge-formuleerd zijn. Dat is elders te vinden.  
  
Het plan gaat over de ondersteuning van onderzoek met IT door de hele IT-community van de UU. Het gaat niet over de inhoud van onderzoek, want dat is aan onze onderzoekers. Onderwijs valt ook buiten de scope, evenals de ontwikkelingen rond de administratieve systemen en de IT basisondersteuning (computers, servers, netwerk, IT dienstverlening, etc.).
+
Voor meer informatie zie deze wiki of neem contact op met [https://www.uu.nl/medewerkers/DTJanssen Rik Janssen].
 
 
Highlights van dit informatieplan, te bereiken in de periode tot en met 2022:
 
* Het opzetten van een [[data lab]]: een UU-community waar onderzoekers en ondersteuners kunnen samenwerken op het gebied van data. Te starten als community van mensen die dat nu al doen. Het biedt IT-tools en ondersteuners om onderzoekers te helpen bij het managen van hun data, en biedt grootschalige onderzoeksfaciliteiten.
 
* Het opzetten van een [[software lab]]: iets soortgelijks voor software. Het is ook een plek waar onderzoekers en ondersteuners software voor hun onderzoek kunnen (laten) ontwikkelen, met een pool van ontwikkelaars. Het doet ook aan trendwatching.
 
* Het opzetten van een [[UU-discoverer]] met daarin alles wat de UU in huis heeft op het gebied van onderzoek, onderwijs en valorisatie, inclusief expertise van UU-medewerkers. Deze discoverer biedt bijv. op maat te maken etalages voor specifieke doelgroepen, als “showcase”.
 
* Het opzetten van een [[datadistributiecentrum UU]], waarmee onderzoekers en ondersteuners datasets volgens wet- en regelgeving kunnen distribueren aan externe partijen, indien nodig geanonimiseerd. Door de audit trail kan het hele uitgifteproces inclusief bijbehorende afspraken verantwoord worden.
 
* De UU investeert in IT-tools en ondersteuners om wetenschap toegankelijker te maken, zodat onderzoekers zo min mogelijk hoeven te doen om hun resultaten voor iedereen toegankelijk te maken:
 
** [[IT-tools en ondersteuners voor publicaties]];
 
** [[Rapportages op maat]].
 
 
 
== Samenhang tussen de onderwerpen ==
 
De volgende afbeelding toont de samenhang tussen de onderwerpen uit het [[Informatieplan Onderzoek 2018-2022 UU]]. Elk vakje wordt in een hoofdstuk van dat informatieplan verder toegelicht.
 
 
 
[[Bestand:Doelen samenhang in informatieplan.jpg|700px]]
 
 
 
== Meer informatie ==
 
Lees de hoofdstukken van het Informatieplan Onderzoek op deze site:
 
* [[Inleiding Informatieplan Onderzoek]]
 
* [[Context van het Informatieplan Onderzoek]]
 
* [[IT-visie op vertrouwelijkheid en integriteit|Vertrouwelijkheid en integriteit]]
 
* [[IT-visie op samenwerking|Samenwerking]]
 
* [[IT-visie op grootschalige IT-onderzoeksfaciliteiten|Grootschalige IT-onderzoeksfaciliteiten]]
 
* [[IT-visie op onderzoekssystemen|Onderzoekssystemen]]
 
* [[IT-visie op publicaties|Publicaties]]
 
* [[IT-visie op data|Data]]
 
* [[IT-visie op software|Software]]
 
* [[IT-visie op impact en profilering|Impact en profilering]]
 
* [[IT-visie op citizen science|Citizen science]]
 
 
Niet alles staat op deze site. Zie het document [[Media:Informatieplan-Onderzoek-2018-2022-Universiteit-Utrecht.pdf|Informatieplan Onderzoek 2018-2022 van de Universiteit Utrecht]]. Of neem contact op met [https://www.uu.nl/medewerkers/DTJanssen Rik Janssen].
 

Versie van 6 jul 2020 10:10

Samenvatting

Voorkant Informatieplan Onderzoek

Het Informatieplan Onderzoek 2018-2022, update 2020 van de Universiteit Utrecht is de update van het Informatieplan Onderzoek 2018–2022 dat in 2018 uitkwam. Het doel van dat document was om richting te geven aan de IT-ondersteuning van onderzoek aan de Universiteit Utrecht (UU) voor de periode 2018 – 2022. Het beschreef de IT-invulling van de strategische ambities van de UU vanuit een aantal beleidsplannen , om aan te geven hoe de IT-community van de UU kan anticiperen op de IT-behoeften van onze onderzoekers.

We zijn nu twee jaar verder en het is tijd om de balans op te maken. Dat doen we op twee ma-nieren: - Een update van het Informatieplan, op hoofdlijnen: we geven een reflectie op de in 2018 ge-formuleerde doelen en geven aanvullende doelen voor zover nodig. Dat is te vinden in dit document. Het blijkt dat we aan een aantal doelen nog niet zijn toegekomen. Dat is geen reden om ze nu weg te strepen: dit informatieplan is een visiedocument en we hebben nog een aantal jaar te gaan. - Een verdieping van het Informatieplan: dat gaat over de bijdrage van de verschillende teams van de afdeling Research & Datamanagement Services (R&DMS) van de directie Information and Technology Services (ITS) aan de doelen die in deze update van het informatieplan ge-formuleerd zijn. Dat is elders te vinden.

Voor meer informatie zie deze wiki of neem contact op met Rik Janssen.