Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit ITforResearch bij Universiteit Utrecht

 
(44 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__
 
== Wat is hier te vinden? ==
 
== Wat is hier te vinden? ==
[[File:Photo of Man Standing on Rock Pointing Out Mountain-CC0-Silitonga-Pexels.jpg|thumb|right|200px]]
+
[[File:Photo of Man Standing on Body of Water-CC0-Ramon Kagie.jpg|right|200px]]
Deze site gaat over hoe IT het onderzoek aan de Universiteit Utrecht (UU) kan ondersteunen, voor de komende vier jaar. En --voor zover bekend-- wie dat kan, wat er al is, of wie eraan werkt. Omdat deze site een wiki is, kan je zelf deze informatie bijwerken.  
+
Deze site wil aanstippen wat er gaande is rond IT-ondersteuning van onderzoek aan de Universiteit Utrecht (UU). De bedoeling is dat je hier kan vinden wie onderzoekers met IT-ondersteuning kan helpen en welke IT-ondersteuning er al is. Ook kan je vinden welke plannen er zijn. Omdat deze site een wiki is, kan een ieder de [[Wiki formatting|informatie bijwerken]].
  
 
<em>
 
<em>
 
* Kan je IT-ondersteuning geven? Of ken je handige IT-tools? Ken je iemand die IT-ondersteuning wil geven? → Zet het op deze site!
 
* Kan je IT-ondersteuning geven? Of ken je handige IT-tools? Ken je iemand die IT-ondersteuning wil geven? → Zet het op deze site!
 
* Weet je dat binnenkort ergens IT-tools ontwikkeld gaan worden? Heb je wensen? → Zet het op deze site!
 
* Weet je dat binnenkort ergens IT-tools ontwikkeld gaan worden? Heb je wensen? → Zet het op deze site!
* Zoek je IT-tools of ondersteuning? → Kijk op deze site!
+
* Zoek je IT-tools of ondersteuning? → Kijk op deze site! Of bij [[IT-ondersteuning voor citizen science]]. Of vraag support aan bij het [https://utrechtuniversity.github.io/research-engineering/ Research Engineering team].
 
* Wil je samenwerken rond IT? → Zet het op deze site of kijk erop!
 
* Wil je samenwerken rond IT? → Zet het op deze site of kijk erop!
 +
* Klik hier voor informatie over het [[FAIR Research IT programma aan de UU]]. Er is ook een website: [https://www.fairresearchit.nl www.fairresearchit.nl].
 +
* Je vindt hier ook de sites [https://www.citizenscience.nl www.citizenscience.nl] en [https://www.citizenscience.eu www.citizenscience.eu].
 
</em>
 
</em>
  
Op deze site beperken we ons tot IT-tools en ondersteuning voor publicaties, data, software, impact en profilering, citizen science/public engagement, grootschalige IT-onderzoeksfaciliteiten en onderzoekssystemen. Een uitgebreide lijst van onderwerpen staat op de pagina met het [[overzicht onderwerpen|overzicht van alle onderwerpen]].  
+
Wil je informatie toevoegen? Kijk eerst op het [[overzicht onderwerpen|overzicht van alle onderwerpen]] of er al een pagina is waarop het past. Zo niet, [[Wiki_formatting#Create a new page (method 1)|maak een nieuwe pagina]]. Kijk ook bij [[#Hoe kan je bijdragen?|hoe kan je bijdragen]].
  
Voor andere IT services, voor studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers van de UU (zoals de servicedesk): zie de [https://www.uu.nl/ict webpagina van ITS, de centrale IT-afdeling van de UU].  
+
Lees meer over de [[Achtergrond voor het maken van ITforResearch|Achtergrond voor het maken van deze site, ITforResearch]] en over het [[Informatieplan Onderzoek 2018-2022 UU, update 2020]]. Dat informatieplan geeft richting aan de IT-ondersteuning van onderzoek aan de Universiteit Utrecht voor de periode 2018 - 2022.
  
== Achtergrond ==
+
De afdeling Research & Datamanagement Services organiseert [[FAIR Research IT Innovation Lunch]]es.
Startpunt was het [[Informatieplan Onderzoek 2018-2022 UU]], dat richting geeft aan de IT-ondersteuning van onderzoek aan de Universiteit Utrecht voor de periode 2018 - 2022. Het beschrijft de IT-invulling van de strategische ambities van de UU, in de context van beleidsplannen zoals het [[Strategisch plan UU]], het [[Open science programme UU]], het [[Public engagementprogramma UU]], het [[Programma Research IT UU]] en het [[Domeinplan IT UU]]. Het informatieplan is nodig om te kunnen anticiperen op de IT-behoeften van onze onderzoekers.
+
 
 +
== Wat wel op deze site? ==
 +
Deze site beperkt zich tot IT-ondersteuning van onderzoek, rond de onderwerpen publicaties, data, software, citizen science/public engagement, impact en profilering, en grootschalige IT-onderzoeksfaciliteiten. Zie het [[overzicht onderwerpen|overzicht van alle onderwerpen]].
 +
 
 +
== Wat niet op deze site? ==
 +
Voor IT services voor studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers van de UU (zoals de [https://www.uu.nl/node/1601/advies-en-support servicedesk], [https://its-dashboard.sites.uu.nl/ storingen], [https://www.uu.nl/node/1601/veilig-werken veiliger werken met IT-voorzieningen], [https://intranet.uu.nl/software-op-je-werkplek-onderwijszalen-en-thuis software op werkplekken en in onderwijszalen], etc.): zie de [https://www.uu.nl/ict webpagina van ITS, de centrale IT-afdeling van de UU].  
  
 
== Wat is het doel van deze site? ==
 
== Wat is het doel van deze site? ==
Het [[Informatieplan Onderzoek 2018-2022 UU]] bevat een groot aantal IT-gerelateerde onderwerpen waar we binnen de UU aan kunnen werken. Dat "we" verwijst naar de hele IT-community van de UU: IT-afdelingen van faculteiten, bibliotheek en/of ITS. Met als doel:  
+
Deze site gaat over:  
* Hoe kan IT onderzoekers en hun ondersteuners aan de UU ontzorgen, zodat ze zich kunnen concentreren op onderzoek.
+
* Hoe kan IT onderzoekers en hun ondersteuners aan de UU ontzorgen, zodat ze zich kunnen concentreren op onderzoek?
* Hoe kan IT de verbinding tussen onderzoek en maatschappij faciliteren.
+
* Hoe kan IT de verbinding tussen onderzoek en maatschappij faciliteren?
  
Het grote aantal onderwerpen maakt het belangrijk dat we op een of andere manier van elkaar weten wie welk (deel)onderwerp oppakt, zodat we elkaar kunnen helpen, kunnen samenwerken en dubbel werk kunnen voorkomen (of juist elkaar daarmee kunnen versterken). Of dat we kunnen aangeven wat we belangrijk vinden en wat minder belangrijk. Dat probeer ik met deze site voor elkaar te krijgen. Het is een experiment, op zoek naar een werkbare oplossing (die dus niet perfect hoeft te zijn, en in de loop van de tijd kan veranderen). Als je wilt meedenken, laat het weten.
+
IT-ondersteuning van onderzoek is een breed onderwerp. Dat maakt het belangrijk dat we op een of andere manier van elkaar weten wie welk (deel)onderwerp oppakt, zodat we elkaar kunnen helpen, kunnen samenwerken en dubbel werk kunnen voorkomen (of juist elkaar daarmee kunnen versterken). En dat we kunnen aangeven wat we belangrijk vinden en wat minder belangrijk. Dat probeer ik met deze site te bereiken. Het is een experiment. Ik ben hiermee op zoek naar een werkbare oplossing (die dus niet perfect hoeft te zijn, en in de loop van de tijd kan veranderen). Als je wilt meedenken, laat het weten.
  
 
== Hoe kan je bijdragen? ==
 
== Hoe kan je bijdragen? ==
Deze site is een wiki (mediawiki, dezelfde als door wikipedia gebruikt), dus een ieder kan informatie aanvullen. Tekst in een wiki [[Wiki formatting|heeft een relatief eenvoudige structuur]], je hoeft geen html te kennen. Je hebt wel een account nodig, dat kan je aanmaken met de <i class="fa">&#xf007;</i>-knop rechtsboven. Als je een aanvulling liever niet zelf op de site zet, kan je deze aan Rik Janssen emailen.
+
Deze site is een wiki (mediawiki, dezelfde als door wikipedia gebruikt), dus een ieder kan [[Wiki_formatting#Edit an existing page|informatie aanvullen of wijzigen]]. Een je kan ook [[Wiki_formatting#Create a new page (method 1)|nieuwe pagina's toevoegen]]. Tekst in een wiki [[Wiki formatting|heeft een relatief eenvoudige structuur]], je hoeft geen html te kennen. [[Wiki_formatting#Make an account|Je hebt wel een account nodig]]. Als je een aanvulling liever niet zelf op de site zet, kan je deze aan [https://www.uu.nl/medewerkers/DTJanssen Rik Janssen] emailen.
  
 
== Meer informatie ==
 
== Meer informatie ==
Regel 34: Regel 41:
  
 
[[To do lijst]]
 
[[To do lijst]]
 +
 +
{{#seo: |keywords=onderzoek, universiteit utrecht, utrecht university, uu, IT for Research}}

Huidige versie van 23 jun 2022 om 10:46

Wat is hier te vinden?[bewerken]

Photo of Man Standing on Body of Water-CC0-Ramon Kagie.jpg

Deze site wil aanstippen wat er gaande is rond IT-ondersteuning van onderzoek aan de Universiteit Utrecht (UU). De bedoeling is dat je hier kan vinden wie onderzoekers met IT-ondersteuning kan helpen en welke IT-ondersteuning er al is. Ook kan je vinden welke plannen er zijn. Omdat deze site een wiki is, kan een ieder de informatie bijwerken.

Wil je informatie toevoegen? Kijk eerst op het overzicht van alle onderwerpen of er al een pagina is waarop het past. Zo niet, maak een nieuwe pagina. Kijk ook bij hoe kan je bijdragen.

Lees meer over de Achtergrond voor het maken van deze site, ITforResearch en over het Informatieplan Onderzoek 2018-2022 UU, update 2020. Dat informatieplan geeft richting aan de IT-ondersteuning van onderzoek aan de Universiteit Utrecht voor de periode 2018 - 2022.

De afdeling Research & Datamanagement Services organiseert FAIR Research IT Innovation Lunches.

Wat wel op deze site?[bewerken]

Deze site beperkt zich tot IT-ondersteuning van onderzoek, rond de onderwerpen publicaties, data, software, citizen science/public engagement, impact en profilering, en grootschalige IT-onderzoeksfaciliteiten. Zie het overzicht van alle onderwerpen.

Wat niet op deze site?[bewerken]

Voor IT services voor studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers van de UU (zoals de servicedesk, storingen, veiliger werken met IT-voorzieningen, software op werkplekken en in onderwijszalen, etc.): zie de webpagina van ITS, de centrale IT-afdeling van de UU.

Wat is het doel van deze site?[bewerken]

Deze site gaat over:

  • Hoe kan IT onderzoekers en hun ondersteuners aan de UU ontzorgen, zodat ze zich kunnen concentreren op onderzoek?
  • Hoe kan IT de verbinding tussen onderzoek en maatschappij faciliteren?

IT-ondersteuning van onderzoek is een breed onderwerp. Dat maakt het belangrijk dat we op een of andere manier van elkaar weten wie welk (deel)onderwerp oppakt, zodat we elkaar kunnen helpen, kunnen samenwerken en dubbel werk kunnen voorkomen (of juist elkaar daarmee kunnen versterken). En dat we kunnen aangeven wat we belangrijk vinden en wat minder belangrijk. Dat probeer ik met deze site te bereiken. Het is een experiment. Ik ben hiermee op zoek naar een werkbare oplossing (die dus niet perfect hoeft te zijn, en in de loop van de tijd kan veranderen). Als je wilt meedenken, laat het weten.

Hoe kan je bijdragen?[bewerken]

Deze site is een wiki (mediawiki, dezelfde als door wikipedia gebruikt), dus een ieder kan informatie aanvullen of wijzigen. Een je kan ook nieuwe pagina's toevoegen. Tekst in een wiki heeft een relatief eenvoudige structuur, je hoeft geen html te kennen. Je hebt wel een account nodig. Als je een aanvulling liever niet zelf op de site zet, kan je deze aan Rik Janssen emailen.

Meer informatie[bewerken]

Neem contact op met Rik Janssen.


To do lijst